lördag 30 juli 2011

Varmt som attan!

Valparna tycker det är varmt, de ligger utspridda i bädden, Zenia tycker det är varmt, hon flämtar tappert på hos valparna och när det blir för outhärdligt kommer hon ut till resten av familjen en sväng. Hon är mycket trygg i sin mammaroll, att lämna valparna för en promenad eller lite mattiggeri går alldeles utmärkt. Dessutom är hon hemskt nyfiken på vad det händer för spännande saker där hon inte är. Men allra bäst är det när jag sitter, eller för all del ligger, hos henne och bäbbarna. Då sover hon så det hörs :) 

Grim och Bolla busar på i vanlig ordning - kanske inte riktigt länge bara. Tror jag ska ge dem ett dopp i poolen, nu när vi inte kan åka till badhytten!!

Mys i valplådan!


onsdag 27 juli 2011

Äntligen har Zenia fått sina små!!

 Fem tikar och en hane har sett dagens ljus, alla svarta, någon har nåt litet vitt, en är eventuellt mörkt, mörkt brun, det får tiden utvisa :)


Som vi har väntat. Trodde först att hon skulle valpa inatt, men så blev det inte. Men i eftermiddags drog det igång på allvar, med flås och flämt. Klockan 17.38 kom första valpen och tre timmar senare föddes den sjätte och vad vi tror, sista. Allt har gått så lugnt och fint till, Zenia är som gjord för att föda valpar, nu ligger hon kolugn och tvättar sina små.
Alla hundarna i huset har förstått att det varit nåt på gång och de har tagit det så fint, när Zenia behövt ut och kissa och vandra en stund, då har de hållt sig på repektfullt avstånd. Myrna har följt som en skugga och kollat in hennes dofter, som för att checka att allt stått rätt till.

Grim och Bolla har stått på andra sidan gallret och kikat in på de små för en stund sen, med sina stora parabolantenner på skaft, mycket nyfikna på de små pip- och gny-ljud som kom från valpbädden!

Just nu sitter Amanda och Jennifer vid valpbädden och håller ett vakande öga, medan jag och min underbara assisterande valpmorska, tillika Zenias uppfödare, Maria har tagit lite ledigt från valperiet!

Fortsättning följer....



 
 




Det börjar dra ihop sig!!

En av mina bästa vänner, tillika Zenias uppfödare, Maria har kommit hit för att assistera vid Zenias valpning och snällt nog verkar Zenia faktiskt vara på gång nu. Vi får se hur snabbt det blir valpisar!! Håll tummarna!!

måndag 25 juli 2011

Valparna får komma precis när de vill!

Allt är i ordning, så ordning det kan bli i ett hus fullt av aktivitet, sommarlovslediga ungdomar, två busiga chivalpar och två vxna dito. Myrna gör allt för att få igång Zorro och ibland fungerar det - Zorro gör några ryck. Men det är det slut med nu, jag har upptäckt att Myrna börjat löpa. Rackarns lilla smyglöperska är hon. Så nu är det en på varje sida gallret som gäller. Precis vad jag behövde mitt i den förestående valpningen, men så är det. :)

Men valplådan är inboad och klar,servicelådan är klar (glidslem, handskar, termometer, sax osv), handdukar, extrafiltar och papper finns, båda kamerornas batterier ligger just nu på laddning och minneskorten är tömda och sitter i. Allt inom räckhåll från valplådan.

Antagligen väljer hon att börja valpa ute i gropen hon grävt under kärran ;)

söndag 24 juli 2011

Zenia sväller!

Vi har haft ganska varmt de sista dagarna, det tycker Zenia är fullkomligt onödigt. Svalt vore väl underbart? Regn eller varför inte lite snö att rulla sig i, nu när hon blivit för otymplig för ett dopp i poolen!

Zenia pustar och byter plats, där hon nyss låg är för varmt, dit hon går är det bara svalt ett kort ögonblick och elaka matte tillåter inte att hon gräver djupa hålor i gräsmattan. Jag ser nog hur hon blänger på mig när jag säger till henne. Kan svära på att hon kommer att valpa på onsdagkväll bara för att jävlas, eller torsdag för det vore ännu sämre. Bara för att det skulle passa mig så bra om hon valpade på tisdag lixom!  Hur det blir med den saken får vi se, det blir som det blir, huvudsaken är att det blir bra!

De andra hundarna märker att det är saker på gång, de har börjat intressera sig för henne, på ett annat sätt. Valparna går och snusar på spenarna, medan Zorro och Myrna kollar av spenar, "ID-brickan" och munnen i given ordning. Skulle tro att om de vet exakt när det ska bli valpisar, synd bara att jag inte pratar "voviska".

Det sparkar för fullt i magen och det är enkelt att känna både rumpor och tassar, när de bökar runt! En mäktig upplevelse som jag önskar att alla får ta del av nån gång. Just nu sover alla gott, tror jag ska ta och göra detsamma, det har varit ett känslomässigt slitsamt dygn.

Även i natt tänder jag ett ljus för alla de sörjande i Norge!!

lördag 23 juli 2011

Älskade underbara Grim

Nu har jag bara två chihuahuavalpar kvar hemma, dels Bolla som ska stanna här och så underbara, kelgrisen Grim. En hane som lindat mig kring sin framtass, som alltid kommer springande och kryper upp i mitt knä, för att först pussa mig och sen lägga sig till ro och sova bort en stund.

För varje dag fäster jag mig alltmer vid lillkillen och det är svårt att tänka sig att han ska flytta, men faktum kvarstår - Grim söker en alldeles egen familj!! En familj där han kan få all den uppmärksamhet han förtjänar, ett alldeles eget knä att mysa i, någon som killar honom på magen och
låter honom utforska omvärlden i sin egen takt!

Känner du att du har vad som krävs för att bli Grims nya ägare, tveka inte att höra av dig!


Moltass (Jost) har flyttat!

Idag vinkade jag av Moltass när han reste till sitt nya hem i Arvika. Honom kommer jag snart att få se igen, eftersom han ska bo hos Molla & Botta, alltså min mamma och pappa :)

Jag önskar dem ett stort lycka till - ta hand om kelgrisen !!

Sorg

Än en gång har ett vansinnesdåd slagit verkligheten i spillror. Jag tänker på bombdådet vid regeringskansliet i Oslo och den besinningslösa skjutningen på Utøya.

Låt händelsen väcka oss till eftertanke och handling. Eftertanke på så vis att vi funderar på hur vi värderar och behandlar varandra och handling därefter.

Jag tänder ett ljus för alla de drabbade och ber en stilla bön i mitt hjärta att detta leder till något gott. Att alla de tårar som trillar inte ska fällas förgäves utan att de ger växtkraft åt det goda, i en värld där vi är mer kärleksfulla och ödmjuka mot varandra.

Till mina vänner i Norge sänder jag en extra varm kram, ni är i mina tankar!!

fredag 22 juli 2011

Det är nära nu!

Tjocka magen - dag 58!!


Amanda & Zenia tar ett litet bus på verandan närjag försöker fånga magen på bild! Trots att Zenia är rejält rund om magen är hon lika pigg på bus som vanligt, kanske bara inte lika länge :) 
 
Promenaderna gås i maklig takt, intensiteten i skallet mot grannens katt har minskat och behovet av närhet har ökat ännu mer, hur det nu är möjligt, hon som redan sitter i mitt knä så fort hon får chansen!
 
Man skulle kunna tänka sig att hon skulle tröttna på chihuahuavalparna, men icke! Mitt i högen ligger hon och de får klättra, busa och leka i hennes päls så mycket de vill. Lite trött blir hon när de ska pussa henne I nosen, då stoppar hon upp nosen i vädret så långt det går och fungerar inte det så reser hon sig och går iväg. Aldrig att hon skulle rya åt de små :)

Det ska bli så roligt att se hur hon är mot sina egna små! Snart kommer de!!

tisdag 19 juli 2011

PimPim, the waterdog!

Finbesök - igen!! En gammal kompis från förr, Ola, dök upp som gubben ur lådan. Vi kom fram till att vi inte setts sen 1993 och det var ju ett tag sen. Med sig hade han sin portugisiska vattenhund PimPim. En tvåårig hane med turboknappen intryckt. Jämfört med Zenia som för närvarande inte ens går på halvfart så var han verkligen en frisk fläkt och en fartig påminnelse om hur mycket speed en portis kan uppvisa. Husse Ola tyckte att en tur till badhytten lät som en bra idé för då kunde ju Zenia lära PimPim att bada, han var visst inte så mycket för det.

Men ack så vi bedrog oss. Först i och sist ur var - PimPim!! Att hämta apportbocken var ju hur kul som helst, det gjorde han många gånger. Att rulla sig i det torra gräset var åxå kul, han så ut som en gammal höstack när han var klar!!

Husse Ola och jag snackade käkarna ur led, vi hade mycket att ta igen! Tack för att du styrde kosan häråt, det var jättekul.




 



måndag 18 juli 2011

Födelsedaxkalas & valpspekulanter

Dagen har gått i ett huj. Jag sover inte så bra på nätterna just, dels för att mitt knä har varit synnerligen bråkigt några dagar men åxå för att jag har mycket på hjärnan och därför blev det till att somna om några timmar efter att hundarna fått sin morgonkiss. Då blev dagen helt plötsligt mycket kort :)

Vi for till farmor för att fira hennes födelsedag som helt mirakulöst just i år, flyttat sig en dag framåt i tiden. Vi träffade minstingen i klanen Kåräng, Matilda busfrö & hennes föräldrar, åt god mat och ännu godare tårta, pratade och hade trevligt. Sen var jag tvungen att lämna festen i förtid, eftersom jag väntade valpspekulanter. Vi satt på verandan och hade ett långt givande samtal. Det är alltid lika roligt att träffa människor som har "hittat" portisen och nu funderar på om de kanske ska ha en valp.

Sen var visst dagen slut och jag kröp upp i soffan med Amanda & alla sex hundarna: Det var ett under att Amanda och jag fick plats överhuvudtaget, bara Zenia med sin stora mage tar ju upp halva soffan :) Men tre chihuahuavalpar får utan problem plats i mitt knä och med lite vilja och tungan rätt i munnen går det även att balansera in en pappa eller mamma till desamma. Filmen vi såg var en gammal favorit i repris Dirty dancing !!

Tråkigheter!

En av mina allra närmaste vänner har fått cancer - igen! Beskedet gör ont och förvirrar, jag vet varken ut eller in. Frågetecknen är många, svaren är få. Mina tårar trillar lätt, jag är ganska så retlig. Samtidigt så rullar mitt  vardagsliv på, med familjeliv, hundar, valpar, valpspekulanter & massagekunder. Om jag inte är så redig, så vet du nu varför.

Ingla, pingla, du är i mina tankar heeela tiden! Löv jo, ta bil!!

lördag 16 juli 2011

Finbesök och badhytt!

Idag har vi haft en lugn, lat, underbar dag. Först hemma på verandan, med varma kläder och frusna valpar, men sen i badhytten med sol, värme och badglada hundar!

Jag tror minsann jag lyckats göra vattenhundar även av de små råttorna ;)  Vi tog med finbesöket som bestod av Sakris med matte Maria till badhytten så även han skulle få visa framtassarna i vattenbrynet... och det gjorde han med bravur!
Sol, bad & bus tar ut sin rätt, efter några timmar ville valparna sova, de trillade omkull som små pölar både här och där. Bästa stället var under lastpallen! Men sen är de ju så nyfikna, så fort det prasslar, rasslar, tutar eller brummar så måste man ju vakna och kolla. Därför var det mycket tröttna och nöjda, både stora och små, hundar som la sig till ro hemma på vanliga verandan. Då gjorde det inte så mycket att matte och husse åkte på bio!

???

Vad tusan har hänt med bloggen? Ser du åxå konstiga tecken???
*suckar*

fredag 15 juli 2011

Valplådan på plats!

Idag har husse gjort en valplåda till Zenia och den skulle naturligtvis inspekteras av alla när den kom på plats. Valparna har provlekt och provsmakat och lådan fick med beröm godkänt!

Zenia har provbäddat och hon var mycket nöjd. Allra bäst blev det när alla brädor i insteget var pålagda för då kommer busungarna inte in och hon får härja som hon vill. Det är för övrigt ett måste för annars tuggar de på biabädden och det vill jag INTE!!!
 Bolla & Grim röjde loss i en syskondans!



Tappat örat minsann!

Moltas har tappat örat! Mannen brukade kalla honom för ettöringen för att han varit så sen med att resa öronen ordentligt. Men de senaste veckorna har öronen stått upp, utom när han är nyvaken då de kan vara lite mjuka i kanterna.

Men idag har vänsterörat hängt hela dagen. Jag är lite orolig att han skadade det i gårkväll när valparna busade med varandra. Bolla fick ett stadigt tag om örat på honom och drog. Stackars Moltas skrek rejält och ömhudad som jag är sprang jag till undsättning men skadan var redan skedd.

Vi får se hur det går, förhoppningsvis reser det sig igen!



Molla & Botta var här idag. Om en vecka flyttar Moltas hem till dem och idag kom de förbi med hans nya "igloo", några filtar och hans väska. Just nu har jag lyft upp grejerna på frysboxen, men när jag är med så får de vara på golvet och få sig lite "hemmalukt". Kan dock inte lämna dem obevakade någon längre stund, då valparna har kli i tänderna och nya saker är extra kul att smaka på.

torsdag 14 juli 2011

Nix!

Ibland orkar jag bara inte skriva. Det är så många känslor som trängs i min kropp, så många ord att de inte längre ryms i min hjärna...

timeout!

Hoppande valpmage!

Trots sina stora valpmage startade Zenia dagen med att hoppa över till grannen, staketet är ju BARA 1.30 högt med uppåtlutning innan!! I allt annat visar hon minsann alla tecken på att vara högdräktig. Det är ca två veckor kvar och hon tar det lugnt, tvättar sig mycket och tittar konfunderat på magen när det kickar därinne. Juvren är ordentligt stora och så även valpmagen som sagt. Fast jämfört med hur Myrna såg ut är det ju ingenting, så allt är relativt!

Ska ta kort på magen idag - om jag kommer ihåg!

onsdag 13 juli 2011

Maktlös!!

Min tredje hjärnhalva har det kämpigt & livet håller andan, medan allt rullar på som vanligt. Förvirring och kaos mitt i vardagsbestyr!

Maktlös!!!!!

tisdag 12 juli 2011

Livet är lycka och sorg!

Igår fick jag veta att en kompis från förr har dött i cancer. En period var han en viktig del i mitt liv, en i kompisgänget som gjorde dagarna roliga & helgerna suveräna. Nu finns han inte mer och det smärtar. Tack Pär för allt roligt vi delat genom åren!! Jag låter även tankarna gå till hans nära och kära, för att sända dem styrka & kärlek!

Å andra sidan har jag ett pirr i magen av förväntan, ett stråk av glädje som letar sig fram. Inatt när Zenia inte kunde sova, hennes mage var orolig och likaså hennes kropp, så låg jag och strök henne över magen. Då kände jag dem - de första sparkarna!! Många små Zenia/Kallistobäbisar sparkade på min hand - ljuvligt!!

För övrigt ska jag börja jobba om två timmar, i år var semestern kort, två veckor bara!

Men mormor - varför har du så stor mun?

För att jag ska kunna äta upp dig !!

Ibland kan jag inte annat än skratta åt den galna pälsbollen jag har! Försökte ta ett litet fint strandfoto av henne, ville få fram magen så alla kan få se hur den växer. Istället lyckas jag fota det där vargagrinet :)

Idag har i alla fall de små valparna i magen fått bada, för Zenia har plaskat runt en lång stund i det ljumma vattnet vid badhytten, det är härligt att se hur hon njuter!

Moltass ligger och spanar på sina syskon som busar i vattenbrynet!
Hundarna älskar verkligen att vara vid badhytten. De blir som galna när vi kommer dit, springer i stora åttor mellan stranden och stugan. Här har de gjort ett strandfynd av nåt slag!

måndag 11 juli 2011

StudsBoll(a)



Mormors lilla kråka.....

... än slank han hit & än slank han dit & än slank han ner i diket!!

Moltass gick på koppelpromenad med mig & Zenia och det var väldigt bökigt, för halsbandet kliade så mycket att han välte omkull i diket :)  Mammas, förlåt - moromors (!!!) gullegris. Snart flyttar han hemifrån, bäst vi övar koppelpromenad lite till!  (Tyvärr inte fångad på bild men söt var han!)

Kennels ynglingar på tillväxt!

Vildnos Bedårande Bolla
Vildnos Bedårande Jost

söndag 10 juli 2011

Badutflykt!

Idag tog vi en tur till badhytten. Zenia hoppade såklart i sjön så fort hon kunde och sen gick hon där och mös i vattnet! Ibland simmar hon ut en bit, ibland går hon runt och spanar, vet inte om hon letar fisk eller vad hon gör!

Efteråt bad jag henne visa magen för mig, vilket hon snällt gjorde. Det syns mycket tydligt att det växer små valpar därinne :)




Molltass (Jost) tyckte det var jättekul att busa med Zenia när hon låg så, tex kan man slicka i nosen på henne tills hon nyser - busungen!  Andra roliga saker att göra på stranden är annars att vandra i vassen och göra strandfynd och att busa i strandbrynet! Efter några timmar vid badhytten är det trötta hundar jag tar med hem!











BadBoll(a)

Lilla Bolla tar ett uppfriskande dopp i poolen! Hon är den av valparna som gillar att simma mest. Efteråt får hon tokryck och räjsar trädgården runt! Bästa stället är såklart jordhögen, då blir man så lerig och fin :)

lördag 9 juli 2011

Valpbus, dans och dräktighetskalender!

Sex vovvar kör ett röj i köket medan jag förundrat tittar på. Var får de sin energi från? Själv är jag trött, trött, trött och har stumma ben från dansen i Parken i gårkväll. Det var roligt, livat och allteftersom kvällen led alltmer trång och hänsynslöst på dansgolvet. Träffade en gammal vän från förr, vi har väl inte setts på ... låt säga tio år, men samspelet i dansen satt där det skulle i alla fall. Jätteroligt!

Idag ska jag ägna mig åt socialträning, valparna ska få möta Forshagafestivalens shoppingsugna människor, titta på karuseller och så ska de få prova på magväskan, en trygg reträtt när man är liten och upplevelserna är stora.

Zenia låter hälsa att hon är dräktig på dag 39, enligt dräktighetskalendern så är fostren fullt utvecklade små valpar, det ska det vara lätt att känna dem, men svårare att räkna dem och det stämmer. Räkna dem klarar jag inte, men känna dem går även om det inte är så att det går att mysa och känna sparkar riktigt än.  Jag är så nyfiken på vad som göms därinne....

fredag 8 juli 2011

Zenia har ordet!

Pust, det är varmt ute! Matte har klippt av mig långkoftan, har bara en kort variant kvar, men inte hjälper det. Luften står still och när jag tagit mina små promenader är jag så varm att jag överväger ett bad i mattes pool. Jag har bara inte lyckats räkna ut hur jag ska ta mig i den, stegen är alldeles för vinglig och att hoppa i funkar inte, jag har trots allt min image att tänka på! Tycker nog att matte ska bygga en snygg ramp som jag kan använda, en brygga lixom. Då kan jag öva på vattenprovet samtidigt!

Varmt är det och ingen ork har jag, som i ett trollslag har jag blivit loj och slö. Matte pratar om "tjockis", "valpmage" och "dräktig", ord som tydligen har med mig att göra. Tjockis, jag?? Hmpfh! Valpmage & dräktig låter däremot lite spännande, är det jag det, som har valpmagen? Jo, matte påstår att det är små valpar i min mage och jag försöker fatta att det ska komma småportisar ur mig om bara några veckor.

Valpar är mysigt, jag gillar valpar. Just nu bor det tre här hemma, en liten Bolla (som alltid ska bo här säger matte), en liten Jost eller Moltas som han åxå kallas, (som ska flytta till Molla & Botta i Arvika, i augusti) & så lilla Grim Gremlin som ännu inte hittat ett eget hem. Tre små pussgurkor som springer runt och busar, provsmakar på allt, inte hinner bromsa när de springer utan brakar rakt in i väggen, som hänger i min päls och äter min mat, tre tossingar <3 som jag gillar jättemycket. Jag brukar ge dem mina leksaker, men de vill inte ta emot dem. Jag undrar varför, kan det bero på lukten? Matte säger att det beror på storleken, men min tuggknut väger bara ett halvkilo, den är ju jättelätt. Nej, jag tror det beror på lukten, det var ett tag sen matte borstade mina tänder. Jag gillar inte det så mycket nämligen.

Det bästa med valparna är att de äter så god mat och så ofta. Jag brukar hjälpa valparna med maten, det är viktigt att maten inte blir gammal. Därför äter jag upp den åt dem, så de slipper få ont i magen! Det är ett otacksamt jobb, för matte lägger upp ny mat hela tiden och så muttrar hon surt att jag ska låta maten vara, hon verkar inte ha förstått att jag försöker hjälpa till. Matförgiftning på valpar kan vara allvarliga saker!

En sak undrar jag över - varför ska chihuahuavalpar pussas i nosen? De gillar att pussas PÅ nosen åxå men allra bäst gillar de att pussas I nosen, i de där små hålen som jag har för att känna dofter och få in luft! Så fort jag lägger mig för att vila så kommer de smygande och ska pussas, jag är inte så säker på att jag gillar det. Förut kom Bolla och skulle pussas. Jag låg och vilade i godan ro så hon fick pussas lite - jag låg stilla och lät henne hålla på men när hennes lilla tunga började kittla min hjärna fick det vara nog - lååång tunga har hon den busungen! Uj vad det killades, jag var tvungen att nysa.

Men nu har alla tre somnat och frid råder i huset. Tror jag ska ta med matte och dra mig mot sovrummet. Där har jag min mjuka bädd och jag gillar mjuka bäddar. Sov gott! Jag ska drömma om små valpar, men de ska INTE pussas ända upp i hjärnan!!

onsdag 6 juli 2011

Vildnos Sjövilda Zero "Milton"

Jeanette och Milton har varit på utställning i Borås - jag har ännu inte hört hur det gick för dem, men via Mona, kennel Aplicado,  så har jag fått bilder från utställningen - tack för det.

Jag tycker han har blivit en riktig snygging & det är roligt att han fått behålla sin härliga färg! Det ska bli spännande att se hur han utvecklas! Tack Jeanette för allt arbete du lägger ner på Milton :)

Zenias mage växer!

Hon börjar bli en riktig tjockis nu, mitt hårtroll. Just nu ligger hon intill mig på golvet och det syns tydligt att det gömmer sig små bäbisar därinne. Än har jag inte känt några sparkar men det står nog inte på innan de känns. Hon äter som en häst, är stadigt hungrig och sitter så vackert som aldrig det, tätt intill godisburken i köket, med ögon som hypnotiserar - ömsom den tvåbenting som råkar befinna sig i närheten och ömsom burken! För rolig ser hon ut :) Men trägen vinner heter det och när hon har suttit där tillräckligt länge och stirrat så slutar det alltid med att hon får en godis - på nåt märkligt vis....

Ute i trädgården går hon på jakt. Noga undersöker hon alla skrymslen och vrår, gräver än här och än där, för att testa om man kanske kan ha en liten valpgrop. NEJ! ropar matte och Zenia tackar för upplysningen att just den platsen nog inte var tillräckligt bra och säker att ha valpar på och letar vidare, nöjd med att matte tar sitt ansvar. Nu var det ju inte riktigt så matte menade. Matte är nämligen rätt glad över att det äntligen börjat växa gräs på de igenfyllda hålen i gräsmattan, bakom tujaplantorna och under kärran. Eller var, var rätt glad. Nu är det stora jordhögar och djupa gropar igen!

Matte försöker förtvivlat intressera Zenia för mjuka filtar och sköna hörn inomhus - vi får väl se hur det går! Fortsättning följer...

Gällivareresenären!

I onsdags for han & igår kväll kom han hem - min bikerman. Turen har gått till midnattsolsträffen i Gällivare, något som börjar bli en tradition nu. Jag pratar emellanåt om att åka med, men det faller alltid på nåt, i år på att det är valpar full luften.

Ursäkter, ursäkter säger Mannen och skrattar och visst har han rätt! Jag drar mig helt enkelt för att köra så långt, ca 130 mil enkel resa. Har funderingar på att ta inlandsbanan upp, vi får väl se vad det lider. Nästa sommar kan jag inte skylla på valpar i alla fall, inte som planerna ser ut just nu :)

tisdag 5 juli 2011

Lave har flyttat!

Jag önskar Ingela och Lave lycka till! Kom snart på besök - vi saknar er redan!