lördag 9 januari 2010

Vinterpromenad & baconmuffins
Idag tog jag familj & hundar med mig in till stan, dumpade man & söner hos Kecke och tog med mig Ewa & Nillan till Mariebergsskogen. Kunde inte ha gjort ett bättre val - vilken härlig promenad vi fick. Ett litet smolk i bägaren var att hundarna var tvungen att gå kopplade hela tiden (utom en kort stund då lillråttan fick springa av sig) Det var fler än vi som ville promenera på de fina gångstigarna i solskenet. Temperaturen låg på måttliga -12 och i skydd av skogen var det lä :)

Jag älskar vintern!!

Efter promenaden tog vi en fika, matiga, mumsiga ägg- & baconmuffins! Mycket goda & helt enligt LCHF, tack Ewa. Naturligtvis ville min mästerkock genast hem och baka en omgång vilket blev mycket lyckat! Här är receptet han använde sig av:

10 ägg
1 dl vispgrädde (eller lite mindre grädde & en rejäl klick smör som du smälter ihop med baconen)
2 dl ost
2 pkt bacon
peppar
ev. salt beroende på hur salta baconen är
För den som vill försöka få dem höga kan 1 tsk bakpulver hjälpa till, maken valde att köra utan och de dubblade sin storlek.
Sen kan du naturligtvis krydda efter eget tycke och smak, chili, cayennepeppar, oregano, soltorkad tomat, bara fantasin sätter gränser


Klipp baconet i små bitar och fräs dem.
Vispa äggen lite lagom fluffiga eller låt bli, det funkar vilket som, blanda i övriga ingredienser.
Häll den rinniga smeten i muffinsformar. Maken använde en stor (mat)muffinsform för 6 muffins, vilket smeten precis räckte till, vilket betyder att det räcker till en form med 12 små, om man hellre vill det.
Smeten vill gärna fastna i formen, å andra sidan fastnar den på muffinsformar av papper åxå, så vi valde att hälla direkt i plåtformen. Smöret i smeten gjorde att den ändå gick relativt lätt att lossa efter gräddning, med lite fingerfärdighet :) och en tunn, böjlig smörkniv.ter

Grädda i 175 grader, ca 20 minuter för de små formerna, maken fick grädda de stora formerna i 35 minuter. Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar