tisdag 2 augusti 2011

Sex vingliga valpar

Lilla Blå i sin favoritposition!
och en trött tik ligger i den nystädade valplådan. Zenia tycker jag är jättkonstig när jag lyfter valparna en halvmeter och lägger dem i biabädden, vad ska det vara bra för? Men efter en stund, när hon räknat in alla valparna och insett att det är ganska mjukt och skönt att ligga i biabädden, då är det helt ok. Då är det snarare flytten åt andra hållet som är besvärlig - nu måste hon ju räkna valpar igen!

Som jag nämnt tidigare så är det en snacksalig kull det här, de har massor med ljud för sig hela tiden. De kluckar och pratar, knorrar och piper. Det händer att Zenia lägger huvudet på sned med spetsade öron, som för att lyssna lite extra. Jag undrar vad de berättar? Att mjölken var extra god i fjärde spenen till höger eller att det är lättare att äta när mamman behagar ligga ner? Kanske att Brorsan var stygg och puttade undan Röd från favvospenen eller så berättar Guld att hon börja bli duktig på att balansera huvudet och benen samtidigt?

Annars börjar det bli livat i valplådan, de förflyttar sig med förvånansvärd fart från sida till sida när morsan inte kan bestämma sig för vilken sida hon bäst ska ligga på. Söta som socker är de när de kämpar med att hålla balansen samtidigt som de ska ha ordning på alla tassarna. Rätt vad det är välter de omkull. Hur det nu går till med tanke på att de redan ligger!!  Men det är väl nåt fysiologiskt, precis som när barna är runt fem år och i ena stunden sitter fint på stolen för att i nästa ögonblick ligga platt på golvet!

Zenia tar det här "mammeriandet" med upphöjt lugn. Valparna är ju underbara och ska tvättas och matas, visst! Men sen så finns det ju ett annat liv åxå, där man kan tigga godis av goaste grannfrun Lisbet när hon går förbi eller gå ut i köket och dregla golvet halkigt när husse lagar mat. Promenader är roligt att gå, bara de hålls korta och inte heller har hon några som helst problem med att flockens andra hundar cirkulerar nära valplådan. Grim och Bolla somnade i Biabädden strax intill valplådan häromdagen och när jag bar iväg dem till deras egen sovplats blev hon så bekymrad över vad jag gjorde med "hennes" storvalpar att hon var tvungen att lämna sina egna för att kolla upp detta.

Myrna får gärna komma in och kika på valparna, det verkar närmst som om Zenia blir glad för sällskapet. Stänger jag in Zenia i valprummet ensam blir hon olycklig och vill ut. Håller jag grinden öppen så är allt ok, då kan hon komma och gå som hon vill.  Oftast ligger hon ändå i valplådan men ibland ute på verandan eller på hallgolvet. Följden av att grinden är öppen blir ju att de andra hundarna kan smyga in och kolla på valparna om de vill och törs. Myrna skulle nog allra helst lägga sig hos dem och pussa dem lite, Zorro inpekterar men går raskt därifrån, puppisar är inte hans grej lixom och Grim & Bolla väntar mest på att de ska bli lite större och mer lekbara tror jag! Men när jag inte finns i närheten och har koll, då får grinden vara stängd - oavsett vad Zenia tycker om den saken! Tids nog får de alla undersöka varandra hur mycket de vill :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar