tisdag 30 mars 2010

Kommunfullmäktigemöte

har jag varit på ikväll. Vi klarade av dagens alla ärenden på knappa 90 minuter, det tycker jag är bra. Ändå hann vi med att debattera ett par ärenden och båda gångerna vågade jag mig upp i talarstolen - det tar sig :) Den ena frågan gällde huruvida vi ska införa koppeltvång inom detaljplanelagt område i Forshaga kommun, vilket kommunstyrelsen föreslog. Det gillar jag inte! Jo, jag tycker det är helt OK att alla hundar, oavsett hur lydiga och snälla de är, ska vara kopplade när man knallar omkring bland folk, av hänsyn till att det finns hundrädda människor. Men nog sjutton ska vi klara av det utan ännu en lag?

Jag menar att om en eller flera hundägare väljer att träna "fritt följ" med sina hundar, på parkeringen till ett hyreshus en kväll och det kommer en (hundrädd?) människa, så kopplar de tränande personerna självklart sina hundar, det ansvaret måste vi lita på att de kan ta. Om de inte kopplar upp, ska den passerande människan, hundrädd eller inte, kunna upphova sin stämma och be dem koppla upp. Det ansvaret måste den enskilda personen ta.

Detta är inte en polisiär fråga, det handlar om att ta ansvar och visa hänsyn - från båda håll! Jag är så innerligt trött på att vi hundmänniskor - och vi är rätt många vid det här laget - ska anpassa oss in absurdum. Hur många hundrädda människor finns det EGENTLIGEN???? Var nånstans ska vi hundägare ta vägen med våra hundar??

Sen är det detta med att instifta lagar, eller som i detta fall ordningsregler, som ingen håller efter. Böter för att ha lös hund inom detaljplanelagt område är tusen kronor - OM polisen kommer på dig, OM de skulle få för sig att prioritera ärendet. Har inte polisen nog att göra? Redan idag är de hårt belastade, det kan ta en halvtimme, fyrtio minuter innan de dyker upp efter en anmälan om pågående misshandel. Ska de belastas med ytterligare påringningar, från upprörda tanter som sitter vid köksfönstret och ser hur grannarna minsann begår "lagbrott" när de rastar jycken?

Förlåt, jag blev visst lite cynisk där, jag vet - ibland bär känslorna iväg med mig, jag är ju inte mer än människa. En människa med hund, en hundägande människa som faktiskt är hundrädd för de hundar, vars ägare, lag eller inte, låter sina ilskna hundar springa lösa och bita folk och fä. Lägg resurserna där istället!!!Den andra frågan vi debatterade? Ja den handlade om myggplågan i Deje med omnejd. En utredning ska tillsättas, för att se var en insats kan göras för att minska antalet mygg. Det är ju bra. Vi miljöpartister vill att man även tar hänsyn till miljön och försöker använda sig av naturliga bekämpningsmedel såklart!

1 kommentar:

 1. Vad roligt du skriver !:) läser och fnissar. Ett ämne till en bok... kanske?
  När jag läser om valparna i Nillans mage får jag fjärilar i min mage.
  Håller med dig. Lägg krutet på olämpliga hundägare och deras fel uppfostrade hundar.
  Ta hit Cesar Millan ;)
  Ha en riktigt bra och Glad Påsk!
  Från Anita i Uppsala, snart på väg till Gotland.

  SvaraRadera