söndag 30 maj 2010

Namnfrågan

Jag har fått frågor om valparnas namn och jag vet att jag är rörig när det gäller det. Så här ligger det till. Valparna fick snabbt arbetsnamn av mig - det är:

Tippen
Bruno
Pyrola
Lilith
Snape

sen blev det stamtavlenamn på raringarna:

Tippen - Vildnos Sjövilda Zero
Bruno - Vildnos Sjövilda Mito
Pyrola - Vildnos Sjövilda Pyrola
Lilith - Vildnos Sjövilda Pandora
Snape - Vildnos Sjövilda Spike

Alla i familjen har fått namnge en valp och några av oss använder stamtavlenamnet och några använder smeknamnet. Själv har jag synnerligen svårt för att släppa vissa arbetsnamn, så hos mig heter valparna numera

Tippen - han ÄR bara en "Tippen", med sin vita svanstipp och sitt glada sätt.
Bruno - mammas bruna kille, med den bevekande blicken och de vassa tänderna.
Pyrola eller Pyre - lilla gumman med så mycket vilja
Pandora eller Panda - kompakt och robust, med tåligt sinneslag
och Spike - värsta buskillen med spring i benen, helt klart en kaxig "Spike".

Barna och maken gör lite som de vill när det passar och beroende på vem de pratar med OM valparna. För så är det ju att vi sällan använder något namn när vi pratar MED valparna. De är en flock och det finns inte anledning att kalla på en valp med namn.

Det smeknamn ni ägare har valt, det nöter ni snabbt in när valpen har flyttat hem till er och uppmärksamheten kring varje enskild valp blir av ett annat slag. Så här tror jag ha förstått att valparna ska heta när de flyttar - rätta mig om jag har fel:

Tippen - Milton(?)
Bruno - Baileys
Pyrola - (?)
Pandora - Tequila
Spike - Levis(?)

och vem vet, när valpen väl landat där hemma så kan det mycket väl visa sig att det namn man valt inte alls passar på bustrollet! Det är ganska vanligt att man upptäcker att det tilltänkta namnet inte ligger bra i munnen när man väl provar det på valpen eller att valpen helt enkelt Är ett annat namn.

Då är det bara att byta. Ett hundnamn ska vara kort och koncist, lätt att säga utan att vricka tungan och så ska det alltid uttalas med mild stämma, full av kärlek *blink*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar